Mosómedve (Procyon lotor)

Angol
Raccoon
Előfordulás
Kanada déli részétől Panamáig
Testtömeg
2-12 kg
Testhossz
20-30 cm
Tápláléka
makk, bogyó, termések, tojás, fióka, gerinctelenek és kisebb gerincesek
Szaporodás
a nőstény kb. 63 napig tartó vemhesség után 4-7 kölyköt hoz világra
IUCN Vörös Lista
nem veszélyeztetett (LC)
Washingtoni Egyezmény
-
Magyarországon
nem védett

A vízpart közeli fás és bokros területeket kedveli, ahol leginkább éjszaka mozog, ám rendkívüli alkalmazkodóképességét mutatja, hogy manapság már a nagyvárosokban is megjelenik, ahol a felborított kukák jelzik a jelenlétét. A meleg trópusi területektől kezdve a hideg füves területekig sokféle élőhelyen megtalálható.

A legjellemzőbb jegyei a szemei körül található fekete, maszkhoz hasonló foltok, valamint a bozontos, gyűrűmintás farka. Tapintása nagyon fejlett, mellső végtagja hasonlít az emberi kézre, mellyel táplálékát felveszi, mielőtt a szájába rakja. Fákon ügyesen mászik, és úszni is jól tud, a talajon pedig elérheti a 24 km/órás sebességet is, ha szükséges. Kifinomult hallásának köszönhetően különösen éber állat, és életmódjához elengedhetetlen kiválóan látása a sötétben. Mindenevő, növényeket, kisebb állatokat egyaránt fogyaszt, és gyakran látható, ahogy a sekély vízben halászik. Téli álmot nem alszik.

Magányos állat, a párzási időszakon kívül a nőstények és hímek között nincs kapcsolat, de esetenként előfordul, hogy az apaállat az anyával marad addig, míg az utódok meg nem születnek. A párzási időszak februártól júniusig tart, ilyenkor a hímek kibővítik mozgásterületüket annak érdekében, hogy az több, potenciális partnernek számító nőstény területét is magába foglalja. A nőstény évente rendszerint egyszer ellik, többnyire odvas fák odújában, de sziklahasadékokban, épületekben is. A fiatalok vakon és tehetetlenül jönnek a világra, és az első tél során válnak önállóvá, majd hagyják el az anyjukat. A nőstények egy, míg a hímek két éves korukban válnak ivaréretté.

Átlagosan 5 évig élnek a természetben, a legfőbb veszélyt az emberek (vadászat, autók) és az alultápláltság jelentik számukra. Ragadozói a prérifarkasok, farkasok, nagyméretű sólymok és a baglyok. A fiatal példányok kígyóknak is áldozatul eshetnek.

A mosómedve örökbefogadói

Vizi Zsuzsanna és Gyebnár Péter

 PureAqua Kft.

Varga Dávid

Petrovics Balázs

Kalacsi Balázs

Berta Anett

Láng Zsófia

Perintfalvi Anna

Kolma Dorián

Szász Attila

Bokányi Petra

Haváné Bakos Leonóra Márta

Kis Botond