Hírek

Folyamatos újítások a Veszprémi Állatkertben

2018-02-16

Veszprém fejlesztéseiről tartott sajtótájékoztatót Kósa Lajos miniszter a Veszprémi Állatkertben.

Bejelentette, hogy a Modern Városok Program keretén belül újabb 2,5 milliárd összegű támogatásból az Állatkert alapítása óta eltelt időszakának legnagyobb fejlesztés sorozata valósulhat meg. Első ütemben az elmúlt tíz évben több mint 30 hektárossá bővült Veszprémi Állatkertben új állatorvosi klinika kerül megépítésre, modern vizsgáló, kezelő és műtő egységekkel, laborrészleggel, karantén egységgel.

Az Állatkert mintegy 60 munkatársa, az állatgondozók számára új szociális helyiségek, öltözők kerülnek kialakításra, kiépítésre kerül egy új logisztikai részleg is.

A mintegy 600 Állatkerti lakó magas szintű ellátása érdekében a mai kor előírásainak megfelelő takarmánykonyha kerül megvalósításra, ahol a napi hús, hal, zöldség és gyümölcs mennyiség tárolása, a különböző fajok szükségletei szerinti előkészítése, összeállítása oldódik meg.

Az alacsony energiaszintű épületegyüttes a megújuló energiák felhasználásának köszönhetően jelentős szerepet vállal az állatkert környezettudatos fejlesztéssorozatában.

Új elhelyezést kapnak a dzseláda páviánok, megújul és korszerűsödik a tevék és dromedárok kifutója valamint a gyermekek körében méltán népszerű állatsimogató. Közel 1 hektáron Afrika szavanna játszótér kerül kialakításra, valamint elkezdődhet a hagyományos Fejes-völgyi rész rekonstrukciója, melynek keretein belül új kifutót kapnak a medvék, illetve megújul a hegyi kérődzők kifutója is.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere azt nyilatkozta, hogy korábban soha nem történt ilyen nagyléptékű fejlesztés a városban, mint most az MVP-nek köszönhetően. Ovádi Péter frakcióvezető pedig arról beszélt, hogy ez a fejlesztési sorozat nemcsak a megyeszékhelynek, hanem a térségnek is fontos lehetőség.