Hírek

Borús medveles a Veszprémi Állatkertben

2018-02-06

Gyertyaszentelő Boldogasszony napja, azaz február 2-a jeles nap a népi időjóslások között. A néphagyomány szerint a medve ezen a napon kijön a barlangjából, és a viselkedéséből következtetni lehet arra, hogy hosszú lesz-e még a tél.

Ha ugyanis szép, napos idő van, és meglátja az árnyékát, akkor "megijed", és visszamegy a barlangjába, folytatni a téli álmát - azaz még messze van a tél vége. Amennyiben viszont a borult idő miatt nem látja meg az árnyékát, akkor kint marad, ez pedig azt jelenti, hogy közeleg a tavasz.

A Veszprémi Állatkert régi hagyományaihoz hűen idén is megtartotta szokásos medvelesét. Ehhez segítségül hívta az Egri úti Óvoda, valamint a Szent Margit Evangélikus Óvoda csemetéit. A esős idő és a szél azonban közbe szólt, emiatt a medvecsalogató énekek elmaradtak.

Az Állatkert látogatói és munkatársai ennek ellenére természetesen meglepték a medvéket a kedvenc finomságaikból összeállított tortákkal, amit nagy örömmel fogadtak. Játszottak vele, falatoztak és cserélgették egymás között, így vígan megkóstolhatták a másikét.

A medve fivérek a külső kifutójukban fogyasztották el mézes- gyümölcsös tortáikat, nem ijedtek meg árnyékuktól, így remélhetőleg valóban rövid lesz a tél, és közeleg már a tavasz.

Állatkertünkbe először 2016. januárjában érkeztek fekete medvék, másnéven baribálok. A fekete medvék Észak – Amerika erdős vidékeinek legismertebb medvéi.

Fotó: Balogh Ákos veol.hu