Modern Városok II.

Háziállat bemutató

A Balaton-felvidék és a Bakony hagyományos állattartásának, a természet-kímélő gazdasági módok, a tájegységre jellemző népi építészet és hagyományos életmód bemutatásával kívánja a Veszprémi Állatkert bővíteni látványosságait.  A projektelem nemcsak turisztikai szempontból jelentős, de erősíti a hagyományos ökológiai szemléletet is, mely az állatkert zoopedagógiai célkitűzéseivel, a természetszeretre, a környezeti empátiára való neveléssel is összecseng.

Az állatkert a helyi értékek ápolására is hangsúlyt kíván helyezni, így a projektben hagyományos háziállatok, mint pl. mangalica, szürkemarha, különböző baromfifélék, kecskék, birkák kerülnének bemutatásra.

 

Nagymacska bemutató komplexum

A nagymacskák a legnépszerűbb állatkerti állatok közé tartoznak. Hatalmas, izmos termetükkel, kecses, hangtalan mozgásukkal lenyűgöznek valamennyi látogatót.

A jelenlegi tigrisház és kifutó, valamint a többi, ezen a területen található nagymacskakifutók a jogszabályi előírásoknak egyre kevésbé felelnek meg, turisztikai szempontból jelentősen elavultak, élmény-és látványértékük már nem elégítik ki a mai magasszintű elvárásokat.

A bemutató komplexum tervezésekor alapvető cél volt az épített és a természeti környezet határainak elmosása, természetközeli építészeti megoldások alkalmazása. A látogatói utak mentén és a kifutókban a zöld felületek dominálnak, a kifutókban tavak és csobogók is kialakításra kerülnek. A látogatók más-más szintekről, a talajszinttől a lombkoronaszintig, különböző perspektívákból tekinthetik meg a vadon félelmetes ragadozóit. Egy külön látogatói platform kerül kialakításra, ahonnan a szibériai tigrisek „kerítés nélkül”, biztonsági üvegen keresztül akár testközelből is megcsodálhatók.

A nagymacska bemutató komplexumban elhelyezést kapó valamennyi állatfaj a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján szereplő, kihalástól veszélyeztetett faj. Ezen kívül a kárpáti hiúz Magyarországon a legmagasabb szintű természetvédelmi oltalomban részesül, a fokozottan védett fajok közé tartozik.

A Veszprémi Állatkert, mint az Európai Állatkertek Szövetségének aktív tagja évek óta részt vesz a szibériai tigrisek, hópárducok és kárpáti hiúzok fajmegmentő programjában. Az elmúlt évtizedben számos itt született kisállat került külföldi állatkertekbe továbbszaporítás céljából. E fajok hosszútávú fennmaradását szolgálja az állatkertekben tartott populáció, hiszen vadon élő társaiknak mind nagyobb veszélyekkel kell szembenézniük, legfőképpen természetes élőhelyük csökkenése miatt.

 

A projekt átadásának tervezett dátuma: 2023. nyara