Nandu (Rhea americana)

Angol
Greater rhea
Előfordulás
Dél-Amerika füves területei (Bolívia, Argentína, Uruguay, Paraguay, Brazília)
Testtömeg
20-27 kg
Testhossz
1,27-1,4 m
Tápláléka
magvak, rovarok, fűfélék
Szaporodás
2-3 tojás két-három naponta, 29-43 nap után kelnek ki
IUCN Vörös Lista
mérsékelten fenyegetett (NT)
Washingtoni Egyezmény
CITES II.
Magyarországon
nem védett

A nandu Dél-Amerika legnagyobb testű madara, mely első ránézésre kisebb méretű struccnak tűnhet, ám méretben és színben is eltérés tapasztalható közöttük. A nandu jóval karcsúbb termetű, a kakas általában nagyobb, mint a tojó. Tollazata a hátán hamuszürke, a hasán piszkosfehér, mellén és nyakán pedig fekete. A kakas tollazata sem díszes, bár melle sötétebb, mint a nőstény egyedeké. Előnyben részesítik a magasabb növényzettel borított élőhelyeket, de akár sivatagos területen is előfordulhatnak. Hosszú, erős lába van, ennek köszönhetően igen kitartó futó. Meglehetősen hosszú szárnyai vannak, melyeket szűk fordulásoknál az egyensúly megtartására használ.

A nanduk a költési időszak elmúltával csoportokat alkotnak, melyek egyedszáma 10 és 100 között változik. Ilyenkor a madarak kevésbé éberek, bár a kakasok más kakasokkal szemben agresszíven viselkedhetnek. Üldözőjük elől cikkcakk alakban futnak el.

Télen, a párzási időszakban ezek a madárrajok felbomlanak, a madarak folyók, tavak vagy mocsarak közelében maradnak. Ekkor a kakasok felfújják hosszú nyakukat, szárnyukat kitárják, és „nan-du” kiáltással és násztánccal próbálják felkelteni a tojók érdeklődését. Egyszerre 2-12 tojónak udvarolnak. A sikeres párzást követően a tojó 2-3 naponta rak tojást, a fészket pedig a kakas őrzi 29-43 napig. A fiókák tollazata szürke, sötét hosszanti csíkokkal. A fiatalok 2 éves koruk előtt csoportokba verődnek, és ekkor válnak ivaréretté is.

Dél-Amerikában tollát régen tollseprűnek használták, bőrét kikészítették, húsát és tojását pedig emberek és kutyák fogyasztják még napjainkban is. A gazdák szemében kártevőnek számít, ugyanis szinte minden terményt elfogyaszt. Az ember területfoglalásának, mezőgazdasági tevékenységének köszönhetően életterük lecsökkent.

Állatkertünk nandu párját az alpakákkal közös látványkifutóban láthatják látogatóink.

Nandu örökbefogadója

Lantos Erika

Mazák Bendegúz