Kanálcsőrű bakcsó

Angol
Boat-billed heron
Előfordulás
Közép- és Dél-Amerika
Testtömeg
500-1100 g
Testhossz
45-50 cm
Tápláléka
rákok, halak, rovarok
Szaporodás
2-4 tojás, költési idő 25-27 nap
IUCN Vörös Lista
Washingtoni Egyezmény
Magyarországon
nem védett

A kanálcsőrű bakcsó vagy másnéven szélescsőrű bakcsó a gémfélék családjába, azon belül a különleges nevű tigrisgémformák alcsaládjába tartozik. Ebbe az alcsaládba a bakcsóformákéból került át az új alaktani- és DNS-vizsgálatok alapján.

Mangrove mocsárerdőkben él, Mexikótól délre Peruig és Brazíliáig.

Csőre, melyről a nevét is kapta, masszív és széles, ezzel halássza ki táplálékát, a kisebb halakat, miközben a mangrove gyökereken kapaszkodik meg a vízfelszín közelében. Éjszaka vadászik, a sötétben kanálszerű csőrének érzékenysége segíti a zsákmány megtalálásában.

A nemek hasonlóan néznek ki, de a hímek nagyobbak a tojóknál és a párzási időszakban 2-3 kb. 10 cm hosszú fehér dísztollat viselnek a tarkójukon.

A mocsarakban lévő fákra építi fészkét. Fészekalja 2-4 kékesfehér tojásból áll.

Hangadásukat érdes, rekedt kiáltások jellemzik.