Zöld leguán (Iguana iguana)

Angol
Green Iguana
Előfordulás
Dél-Amerika
Testtömeg
-
Testhossz
1,5-2 m
Tápláléka
levél, virág és gyümölcs, kisebb állatok
Szaporodás
12-30 db tojást tojik, melyek 90 nap múlva kelnek ki
IUCN Vörös Lista
-
Washingtoni Egyezmény
CITES II.
Magyarországon
nem védett

A zöld leguán közép- és dél-Amerikától kezdve Mexikón át egészen délkelet-Brazíliáig megtalálható, valamint a Karib-térség több szigetén is élnek, és betelepítették őket Florida déli részére és Hawaii-ra is. Leginkább a magas fák lombkoronájában él, a talajra csak ritkán jön le, azonban a nyíltabb területekhez is jól alkalmazkodik. Rendszerint a fiatalabb példányok foglalják el a fák alsóbb lombkoronáját, míg az idősebbek magasabban tartózkodnak. Kitűnően úszik és a víz alá merül, ha veszélyben érzi magát a ragadozóktól, ezért fontos, hogy élőhelye közelében legyen víz.

Habár a nevük szerint zöld leguánok, igazából sokféle színben pompázhatnak, mely függ a testhőmérsékletüktől, hangulatuktól, egészségi állapotuktól és szociális helyzetüktől. Ez a színváltozás segíti a leguánokat a hőszabályozásban, ugyanis reggel, amikor testhőmérsékletük alacsony, színük sötétebb, ezáltal jobban elnyeli a meleget. Délben viszont, amikor a napsugárzás erős, színe világosabb lesz, hogy visszaverje a nap sugarait. A leguánok alsó állkapcsuk alatt, a nyakukon toroklebernyeget viselnek, lábaikon hosszú és erős karmok találhatók. A megszokott táplálkozó helyükre mindennap visszatérnek, a felnőtt példányok elsősorban növényevők, míg a fiatalok rovarevők. Esetenként kisebb állatokat, tojást is fogyasztanak.

A zöld leguánok rendszerint együtt táplálkoznak a fákon. A hímek agresszívebbek a nőstényeknél, a territoriális viselkedésük kifejezett. A nőstények csak a tojásrakási időszakban területvédők. A párzási időszakban a nőstények a legnagyobb hím territóriumán gyűlnek össze. A nőstények tojásaikat a laza földbe vagy homokos talajba ássák, amelyek 35%-a kel csak ki.

Az indiánok a leguán húsát, tojását egyaránt megeszik. A természetes populációira azonban a fő veszélyt az állatkereskedők jelentik, kedvelt terráriumi állat és nagyon sok kerül csempészáruként Észak-Amerikába és Európába.

 

A zöld leguán örökbefogadója