Görög teknős (Testudo hermanni)

Angol
Hermann's Tortoise
Előfordulás
Görögország, Olaszország, Bulgária, Románia, Franciaország
Testtömeg
2-3 kg
Testhossz
20-25 cm
Tápláléka
zöld növényi részek, zöldség, gyümölcs
Szaporodás
tavasszal, nyár elején 8-15 tojást rak
IUCN Vörös Lista
mérsékelten fenyegetett (NT)
Washingtoni Egyezmény
CITES II.
Európai Közösségben
természetvédelmi szempontból jelentős

A mediterrán vidékek jellegzetes állatfaja, mely Nyugat-Európában, a Földközi-tenger partvidékén él. Bozótos, sziklás dombvidéken, ligeterdőkben, száraz füves területeken és gyümölcsösökben él. A hímek mini tankokként küzdenek meg egymással. Elsősorban növényi eredetű táplálékokat fogyaszt, de a csigákat, férgeket és rovarokat sem veti meg. A görög teknős nappal aktív, és nyáron, ha szükséges, a hibernációhoz hasonlóan nyugalmi állapotba kerül, így vészeli át a forró napokat. Ez a jelenség az esztiváció, vagyis a nyári álom.

A felületes szemlélő könnyen összetévesztheti a mór teknőssel, amelynek élőhelye és életmódja is hasonló a görög teknőséhez. Páncéljuk színe élőhelyüktől függően változik, a nyugati példányok nagyon színes páncéllal rendelkeznek, míg keleti testvéreik színe sokkal fakóbb. A nőstények valamivel nagyobb méretűek a hímeknél.

Télre mélyen beássák magukat, álmukból február végén ébrednek, majd azon nyomban párosodni kezdenek. A sikeres párzást követően tojásaikat egy napos helyen ásott gödörbe rakják, a nap melegére bízva kiköltésüket. Fészkük általában erdős területen található, így védik tojásaikat a ragadozóktól. Ám miután a nőstények lerakták őket, magukra hagyják a tojásokat. A talaj hőmérséklete közvetlenül meghatározza a kikelő teknősök nemét. A fiatalok kelésüket követően fokozottan ki vannak téve a ragadozók támadásainak, bár egészen addig a fészek közelében maradnak, míg páncéljuk teljesen ki nem fejlődik, és meg nem erősödik. Ez az első néhány évben következik be.

Sok honfitársunk találkozik valamely balkáni országban nyaralva eme kedves páncélosokkal. Sajnos sokan nem tudnak ellenállni a kísértésnek, és magukkal hozzák őket, ami nem csak azért baj, mert törvénybe ütköző cselekedet, hanem azért is, mert helytelen tartásuk gyakran pusztulásukat okozza.

Jelenleg 13 görög teknőst mutatunk be Állatkertünkben.

A görög teknős örökbefogadói