Gabonasikló (Elaphe guttata)

Angol
Cornsnake
Előfordulás
Észak Amerika
Testtömeg
-
Testhossz
1,5-2 m
Tápláléka
kisemlősök, madarak, kisebb hüllők
Szaporodás
kb. 30 tojást rak le
IUCN Vörös Lista
-
Washingtoni Egyezmény
-
Magyarországon
nem védett

A gabonasikló az Egyesült Államok középső részének keleti és déli területein él. Sokféle szárazföldi élőhelyen megfigyelhető, leginkább a lombhullató erdőket és sziklás helyeket kedveli, ahol a hasadékok és farönkök fészkelő helyet nyújtanak számára. Rejtett életmódot folytató kígyó, többnyire rágcsálók üregeiben, korhadó ágak között található meg. Ezen kívül előfordul még mezőkön, füves területeken, sőt a külvárosi területeken otthonok és istállók közelében is. Találtak egyedeket 1800 méteres magasságban is, de jellemzően az alacsonyabb szinteket kedveli. Éjszaka vadászik kisebb gerincesekre. Egyes populációk szinte csak gyíkokat esznek. Nincs méregfoga.

Teste általában barna és vöröses-narancs színű, ám ez régiónként eltérhet, így nem ritka, hogy szürke vagy sárga is megjelenik a színkombinációban. A hímek nagyobb méretűek a nőstényeknél. A fiatal egyedek színe halványabb és fakóbb kikelésüket követően, mint a kifejlett egyedeké.

A szaporodási időszak alatt a két nem tagjai feromonok használatával keresik meg egymást. A hímek megküzdenek egymással a nőstényért, és a domináns hím joga a szaporodás. A nőstény tojásait május-július környékén teszi le meleg és nedves lyukakba, rönkökbe vagy fatuskókba. Körülbelül 1-2 hónap elteltével kelnek ki a teljesen fejlett fiatalok. Ahogy nőnek, több alkalommal is levedlik bőrüket, és még kifejlett koruk után is vedlenek. Körülbelül 2 éves korukban válnak ivaréretté, és ekkora érik el kifejlett hosszukat is.

Szép színe, nyugodt természete következtében kedvelt terráriumi állatok. A népszerűségéhez emellett az is hozzájárul, hogy könnyen tarthatók, nem válogatósak és jól szaporodnak fogságban is. Veszélyt érezve a farkukat sűrűn rázzák, és bátran támadnak, bár nem mérgeskígyók. Ha megfogják őket, védekezésképpen bűzös váladékot bocsátanak ki magukból. A gabonasiklók haszna vitathatatlanul nagy a rágcsálók számának korlátozásában.

Állatkertünk gabonasiklója a Kölyökdzsungel játszóház és terráriumban látható.

A gabonasikló örökbefogadói