Szervál (Leptailurus serval)

Angol
Serval
Előfordulás
Afrika szavannáin, illetve Északnyugat-Afrikában
Testtömeg
8-18 kg
Testhossz
54-62 cm
Tápláléka
ragadozó, madarak, kisemlősök
Szaporodás
65-75 napi vemhesség után átlagosan 3 utód
IUCN Vörös Lista
nem veszélyeztetett (LC)
Washingtoni Egyezmény
CITES II.
Magyarországon
nem védett

Az afrikai szavannák jellegzetes macskaféléje, elsősorban a víz közeli füves területeket, nádasokat kedveli, de sok időt tölt az élőhelyéhez közeli mocsarakban, bambusz erdőkben is. Korábban Afrika-szerte megtalálható volt, ma már azonban elsősorban Dél-Afrikában él. A karcsúsága és hosszú lábai révén kisméretű gepárdnak tűnik. Szőre rézszínű, fekete foltokkal és csíkokkal, melyek mérete és helye egyedenként eltérő. Farkuk vége fekete, valamint fülük hátulja szintén, fehér csíkkal a közepén.

 Kisebb emlősökre, főként rágcsálókra vadászik, de elkap madarakat, köztük flamingót is. Ügyes vadász, hatalmas, akár 4 méteres ugrásokkal veti magát zsákmányára. Ha az első támadás nem jár sikerrel, nem szokott többet próbálkozni, inkább új prédát keres. Éjszakai állat, hajnalban és alkonyatkor a legaktívabb, bár esetenként nappal is vadászik.

A többi macskaféléhez hasonlóan magányosan élnek a párzási időszak kivételével. Nincs kimondottan párzási időszakuk. Egy hím territóriuma 2-3 nőstényével átfedő. Általában kerülik az egymással való találkozást, és az azzal járó összeütközéseket. Párzás előtt a nőstény néhány napig vadászik a potenciális partnerére, és az ivarzás mindössze egy napig tart. Az anyaállat egyedül neveli kölykeit, akik 10-12 hónapos korukban válnak önállóvá, majd az anyjuk elzavarja őket, hogy saját területet szerezzenek, ami körülbelül 1-2 évig tart. A fiatalok körülbelül 18-24 hónapos korukban válnak ivaréretté.

A szervál az egzotikus kisállat kereskedelem része, szőrméje értékes. Az ember és a gépjárművel közelségét megszokták az afrikai szerválok a turizmusnak, a mezőgazdaságnak és a költözéseknek köszönhetően.

Jelenleg egy szervált tekinthetnek meg látogatóink az Állatkert Fejes-völgyi területén található kifutóban.

A szervál örökbefogadói

Stigelmaier Judit