Európai dámszarvas (Dama dama)

Angol
Fallow deer
Előfordulás
Európa
Testtömeg
25-125 kg
Testhossz
Tápláléka
fűfélék
Szaporodás
220-225 nap vemhesség után 1 borjú
IUCN Vörös Lista
-
Washingtoni Egyezmény
-
Magyarországon
nem védett

Az európai dámszarvas körülbelül 130.00 évvel ezelőtt már majdnem egész Európában elter­jedt volt. A dámszarvasok 12-16 évig is élhetnek. A nőstény állatokat (teheneket) könnyen össze lehet téveszteni a szikaszarvasokkal. Mindkét nem felnőttkori bundája vörösesbarna, melyen sorokba rendezett fehér pöttyöket figyelhetünk meg. Nyáron a szőrzet sima és vékony, míg télen a fejtető, a hát és a fülek barnásszürkék lesznek. A hát és az oldalak ilyenkor feketések. A nőstények május végén illetve június elején ellik meg a borjaikat. A dámbika szaporodási sikerét testnagysága, hangja, agancsának nagysága és barcogó teknőjének helye határozza meg.