Hírek

Nemzetközi Kis Panda Nap

2020-09-19

Ma van a Nemzetközi Kis Panda Nap, melynek alkalmából megosztunk Veletek néhány érdekességet erről az igencsak egyedi és sokak szerint a világ egyik legbájosabb állatfajáról, a kis pandáról vagy más néven vörös macskamedvéről.

  • A kis panda elnevezés megtévesztő lehet, hiszen azt feltételezhetnénk, hogy közeli rokonságban áll a jól ismert óriáspandával. Habár sokáig így is gondolták, ezért a kis panda és óriás panda névvel különböztették meg őket, ám az „eredeti” panda bizony a vörös macskamedve, mely a zoológusok előtt már korábban ismert volt, mint az óriás bambuszevő. A tudomány ma önálló csoportba sorolja, így a kis panda a macskamedvefélék családjának egyetlen ma élő képviselője.
  • A macskamedve elnevezés medvére emlékeztető külsejének, illetve annak köszönhető, hogy akárcsak egy macska kiválóan mászik fára. Rendkívül éles, félig visszahúzható karmokkal rendelkezik és azon kevés emlős közé tartozik, melyek egyenesen fejjel lefelé képesek lemászni a fák törzsein.
  • Annak ellenére, hogy a ragadozók csoportjába tartozik, étrendjének csak igen kis részét teszi ki állati eredetű táplálék. Természetes élőhelyén táplálékának 95 %-át bambusz alkotja. Azonban az elfogyasztott bambusznak is körülbelül csak a negyedét emészti meg, ami azt jelenti, hogy egy nap testsúlyuk 20-30 %-ának megfelelő bambuszt szükséges elfogyasztania. Ez nem kevesebb, mint 20.000 bambusz levél egyetlen nap alatt! Étrendjében ezenkívül még gyökerek, bogyók, gyümölcsök, rovarok, alkalmanként tojás és apró emlősök szerepelnek.
  • Ha ránézünk egy kis pandára, első gondolatunk talán ez: az egyik legaranyosabb teremtmény, melyet valaha láttunk. Az aranyos külső azonban nem minden. Tudtátok, hogy ezek az arcvonások segítik a túlélésben is? A szemektől a száj sarkáig „könnycseppként” húzódó vöröses csík védi szemeit a Nap erős sugaraitól. Arca szinte világító fehér mintázata pedig a sötétben nyújt segítséget az elkóborolt kölykök számára, hogy visszataláljanak anyjukhoz.
  • Vörös pandának is nevezik, feltűnően szép bundájának megfelelően, mely egyúttal az álca nagymesterévé is teszi. Teste felső részét borító vörös bundájának segítségével eredeti élőhelyén kiválóan beleolvad természetes környezetébe, ahol a fák ágait hasonló színű mohák borítják. A has és végtagok fekete színezete pedig a fák között észrevehetetlenné teszi a lentről rá leselkedő ellenségei számára.
  • Különlegessége az is, hogy mellső végtagján hat ujj található. Hatodik ujjuk a többivel szembefordítható, a bambuszhajtások és faágak megragadására szolgál. Talpát szőr borítja, mely nemcsak a hideg ellen nyújt védelmet, hanem ennek köszönhetően a gyakran csúszós, mohás ágakon is nagy biztonsággal tud közlekedni.
  • Nepál, India, Bhután, Kína és Mianmar mérsékelt övi, bambuszban gazdag erdeiben él 2200 és 4000 méter közötti magasságokban. Napjainkra csupán 2500 egyede él a természetben. Az elmúlt 20 évben felére csökkent a kis pandák vadon élő állománya. A fennmaradásukat veszélyeztető legsúlyosabb tényezők közé tartozik élőhelyük csökkenése és feldarabolódása, az erdők kizsákmányolása, a klímaváltozás, és az illegális kereskedelem is.