Hírek

Játszadozó elefántok

2017-03-21

A második legnagyobb szárazföldi állat közeli rokona, az afrikai elefánt után. Az ázsiai elefánt füle viszonylag kicsi, homloka domborúbb, és az ormánya végén csak egy nyúlvány található. A jellegzetes ormány az orr és a felsőajak összenövésével alakult ki, szagló, tapintó és fogószerv is egyben. Naponta 150 kilogrammnyi táplálékot fogyaszt, és akár 140 liter vizet is képes meginni. Rendkívül szociális állat, az elefántcsoportok rokon tehenekből és fiatal utódaikból állnak, a csapatot általában egy tapasztalt vezértehén vezeti. A csoporton belül nagy az összetartás, tagjai között meghatározott rangsor uralkodik. Az ázsiai elefántok körülbelül 70 évig élnek. 

           

A többi nagy emlőshöz hasonlóan jobban tolerálják a hideget, mint a túlzott meleget. A legmelegebb napokat az árnyékban töltik, és a fülük segítségével vezetik el a hőt, melyet különböző sebességgel csapkodnak attól függően, hogy mennyire van melegük. Egy elefánt akár több mint 48 km/óra sebességgel is képes futni.

                                                                                                                           

A Veszprémi Állatkert fiatal bikacsapatát hűvösebb idő esetén az Elefánt Parkhoz tartozó elefántházban fűtött látogatói térből üvegfalon át is megfigyelhetik az érdeklődők.