Hírek

Dromedárok a Veszprémi Állatkertben

2017-09-07

Barátságos és játékos természetükkel már most elbűvölték az állatkertészeket. 

Észak-Afrika és a Közel-Kelet sivatagjaiban őshonos állat. Teljes mértékben a szélsőséges körülményekhez alkalmazkodott, a 40%-os testsúlycsökkenést is kibírja, elviseli a legnagyobb forróságot, szegényes táplálékon is megél: sós, száraz, szúrós növényeket, de még csontokat is elfogyaszt. A dromedár púpja a táplálék raktározására szolgál, mérete a tápláltsági állapot szerint változik.

A homok és a por ellen szemét kétsoros szempillája védi, homokvihar esetén pedig képes teljesen bezárni orrnyílásait, ezáltal megakadályozva a por bejutását.Alapvetően békés állatok, de a hím a párzási időszakban agresszívé válik, ellenfeleit köpködéssel, harapással és rúgásokkal támadja.

A sikeres beszoktatást követően az 5 fősre bővült dromedár csapat a Veszprémi Állatkert Gulya-dombi területén az Afrika szavanna kifutó mellett tekinthető meg.