Hírek

Fagyos medveles

2012-02-02

A népi hiedelem szerint, ha február 2-án süt a nap, akkor a barlangjából kibújó medve meglátja saját árnyékát, ettől megijed, visszabújik, vagyis hosszú lesz a tél. Ha borús az idő, a mackó kint marad, mert már hamar jön a tavasz. A népi megfigyelés alapja, hogy a medvék általában téli álmot alszanak, és február elején kezdenek ébredezni.

A Veszprémi Állatkertben régi hagyománya van a február eleji medvelesnek, amikor a közelgő tavasz reményében kicsalogatjuk medvéinket barlangjukból. Ehhez óvodásokat szoktak segítségünkre lenni és medvecsalogató dalokat énekelni, ám a rendkívül hideg, mínusz 12 fokos idő miatt idén az énekszó elmaradt. Viszont a mézes- gyümölcsös rizsnek nem tudtak ellenállni medvéink, így legnagyobb örömünkre Bori és Kata a külső kifutójukban vígan falatozták a finomságokat.

Az óvodásoknak előre lefőzött teát a Magyar Máltai Szeretetszolgált Befogadás Házában élő fedél nélkülieknek ajánlottuk fel. A medvék szinte alapító tagjai voltak Állatkertünknek. 1958-ban, még a megnyitás évében került a Vadasparkba Dömi a medvehölgy, majd párja Totyi. De ki ne emlékeznek a hatalmas termetű Dömére, aki az egyik legnépszerűbb lakója volt a Veszprémi. Állatkertnek. Jelenleg két medvehölgy képviseli a barnamedvéket Veszprémben: Kata és Bori