Hírek

Családfakutatás csimpánzéknál

2012-01-18

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) széleskörű genetikai vizsgálati programot indított el az állatkertek csimpánzállományában. Az újonnan kifejlesztett analízis az egyedek genetikai állományát térképezi fel, pontos alfaji besorolását határozza meg, valamint megoldja a feltáratlan rokonsági kapcsolatokat és apasági kérdéseket.

A kutatás eredménye tudományos alapot szolgáltat a jövőben a csimpánz fajmegmentési program koordinátorának a szaporodó családok összeállításában és természetvédelmi programok tervezéséhez és végrehajtásához egyaránt. A Veszprémi Állatkertben 1963. óta tart csimpánzokat, melyek közül az első és egyben leghíresebb Böbe volt. Az eltelt évtizedek alatt összesen csaknem 30 egyed élt Veszprémben, melyek mind a látogatók kedvenceivé váltak. Az Állatkert régi lakója, Móni 1989-ben látta meg a napvilágot, Mónika és Misi utódaként, akik a korabeli feljegyzések alapján még Afrikából származtak. Mivel eddig csak régi fényképek segítségével volt lehetséges a szülők származási helyének és alfaji besorolásának meghatározása, ezért a fenti célok eléréséhez nagy segítség az újonnan kifejlesztett genetikai eljárás.

A Veszprémi Állatkert állatorvosa, Dr. Szekér Pál a vizsgálathoz szükséges vérmintát altatott állapotban vette le Móni nevű csimpánztól. A minta vizsgálatára Koppenhágában kerül sor. A csimpánzok kihalástól veszélyeztetett állatfaj, megmentésük érdekében számos természetvédelmi program indult. A Veszprémi Állatkertben jelenleg 7 csimpánz látható a 2009-ben átadott Csimpánzvilágban.