Hírek

Orrszarvúbébi-álom

2011-09-28

Nem adják fel a veszprémi állatkertészek

Múlt év tavaszán a Veszprémi Állatkert szélesszájú orrszarvú bikája, Pablo társakat kapott a most 11 éves tehén, Rebecca és a már csaknem 3 éves borja, Naruna személyében. A nőstények azzal a nem titkolt szándékkal érkeztek Állatkertünkbe, hogy idővel, újszülött orrszarvúval találkozhassunk Veszprémben.

Tavaly augusztusban Pablo és Rebecca szaporodás biológiai állapotát jött Veszprémbe felmérni a világ egyik legjobban felkészült, tudományos szakmai háttérrel és gyakorlattal rendelkező állatorvosi team-je a németországi Állatkerti – és Vadállatok Kutatóintézetéből,(IZW- http://www.izw-berlin.de), akik a megszületett eredmények alapján Rebecca mesterséges termékenyítésére tettek javaslatot.

Mivel az első mesterséges termékenyítés nem hozta meg a várt eredményt, így az állatorvosokból álló nemzetközi team tegnap újra találkozott Veszprémben.. A Berlini Állatkerti és Vadállat Kutató Intézet (IZW) szakembere egy speciális katéter segítségével milliméter pontosan helyezte el a bódított állapotban lévő Rebecca méhébe a termékenyítésre alkalmas hím ivarsejteket, ugyanis rendkívül fontos, hogy azok a méh megfelelő részébe kerüljenek. Az orrszarvútehén nagyon jól viselte a beavatkozást, mely komplikációk nélkül zajlott le.

Amennyiben sikeres a mai beavatkozás, 16 hónap múlva egy kisorrszarvú születésének örülhetünk a Veszprémi Állatkertben.