Hírek

Kis panda érkezett

2011-06-07

A Veszprémi Állatkertbe fennállása óta először érkezett kis panda, más néven vörös macskamedve. Ez a rendkívül ritka és veszélyeztetett faj több éves szakmai előkészítésnek köszönhetően kerülhetett Állatkertünkbe, mivel a faj koordinátora minden esetben igen nagy gondossággal választja ki azon állatkerteket, ahová javasol kihelyezni egy-egy példányt. A várólista pedig igen hosszú.. Állatkertünk évekkel ezelőtt jelezte, hogy szeretne tartani kis pandát és most jött el az idő, hogy a Salzburgi Állatkertből egy fiatal nőstény egyed kerülhetett kihelyezésre Veszprémbe.

A Himalájában és Dél-nyugat Kínában 2000 - 4000 méter magasságban őshonos vörös bundájú kis ragadozó nevét annak köszönheti, hogy medvére emlékeztető külseje mellett ugyanolyan jól mászik fára, illetve nyalogatja magát tisztára, mint a macska. Éjjel aktív állat, a nappalt általában a fák ágai között összegömbölyödve alvással tölti, fejét bozontos farkával takarja be, amelyet párnának is használ. Párban, vagy kisebb családban élnek, 112-158 napos vemhesség után 1 – 4 utódot hoznak a világra, melyek körülbelül egy éves korukig a szülőkkel maradnak.

A Salzburgból Veszprémig tartó 500 km-es utat a kis panda Állatkertünk munkatársai társaságában tette meg. A beszoktatási idő után a Fejes völgyi területen található kifutójában tekinthető meg.