Hírek

Kattaovi az Állatkertben

2011-04-06

Egyszerre három katta nőstény volt vemhes a Veszprémi Állatkertben. Kettőjüknek 1-1 kicsinye, a harmadiknak pedig ikrei születtek, így összesen négy jövevény érkezett, mindössze néhány napos eltéréssel, így játszótársakban egyikük sem fog hiányt szenvedni. A kis makik most még egész napjukat anyjukba kapaszkodva töltik, nemük még nem derült ki. Nevelésükből az összetartó csapat minden tagja kiveszi a részét.

A kattáknál a nőstények a domináns egyedek, a csapat is a nőstény rokonaiból áll össze, míg a hímek hamar külön utakra lépnek. Éppen ezért a Veszprémi Állatkertben két kattacsapat él: a tenyészcsapat, mely most 4 kölyökkel gazdagodott, valamint egy csak hímekből álló csoport, melyek a vörös varikkal és impalákkal együtt láthatóak a maki ösvényen.

A katták, másnéven gyűrűsfarkú makik Madagaszkárról származnak, könnyen felismerhetőek hosszú, gyűrűs mintázatú farkukról, melyet járás közben magasra emelnek. Mókás külsejükkel és játékos viselkedésükkel mindig elnyerik a látogatók rokonszenvét.

A kis kattákat minden látogató megcsodálhatja a Benett kenguruk szomszédságában található kifutójukban, ahol boldogan sütkéreznek a meleg tavaszi napfényben a csapat többi tagjával együtt.