Hírek

Kampány az emberszabásúakért

2011-08-01

Állatkertünk ma ünnepli fennállásának 53. évfordulóját, mely alkalomból és az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) emberszabásúak védelmében hirdetett kampányának apropóján kiállítás nyílt a Böbe majom tanodája kiállítótermében.

A Veszprémi Állatkertet hazai és nemzetközi körökben mindig csimpánzos állatkertként tartották számon. Itt született 1978-ban Karcsi, az ország első csimpánza, és itt élt a Guineáben született Böbe is, hazánk leghíresebb emberszabásúja. Böbe híres volt tanulékonyságáról; több viselkedéstani kísérletet végeztek el vele, megtanították festeni, rajzolni is. A Veszprémi Állatkert Csimpánzvilág elnevezésű projektje jelenleg két csimpánzcsapattól hangos. Suzi, Moritz és Tjobbe egy fajmegmentő programban vesznek részt; a spanyol cirkuszból megmentett Toto, Sony és Maggy pedig Állatkertünk régi csimpánzaival kerültek összeszoktatásra. A kiállításon még felfedezhetjük a képek között régi kedvencünket, Taksonyt, ám ő nemrégiben szívelégtelenségben elhunyt. A látogatók körében nagy sikernek örvend a csimpánzokat bemutató kifutó, ahol rácsok nélkül üvegfalon keresztül vagy egy vizesárokkal elválasztva figyelhetik meg legközelebbi rokonaink mindennapjait.

Az EAZA 2011.évi kampányával fel kívánja hívni az emberek figyelmét arra, hogy a világ emberszabásúinak mindegyikét kihalás fenyegeti a vadászat, az élőhelyek leszűkülése és a terjedő betegségek miatt.