Hírek

Folytatódik a lombikbébi program az állatkert

2011-01-28

A Veszprémi Állatkert legnagyobb testű kedvence, Pablo, a szélesszájú orrszarvú tavaly tavasszal családot kapott a 10 esztendős Rebecca és akkor másfél éves borja, Naruna személyében. A vastagbőrű hölgyek azzal a nem titkolt szándékkal érkeztek Veszprémbe, hogy a későbbiekben kisorrszarvú láthasson napvilágot Veszprémben.

Nyár végén Pablo és Rebecca szaporodásbiológiai állapotát jött Veszprémbe felmérni a világ egyik legjobban felkészült, tudományos háttérrel és gyakorlattal rendelkező szakmai team-je a németországi Állatkerti – és Vadállat Kutató Intézetből (IZW – www.izw-berlin.de) Berlinből. A megszületett eredmények alapján a szakemberek Rebecca mesterséges termékenyítése mellett döntöttek, mely szeptember közepén, komplikációk nélkül megtörtént.

A termékenyítés előtt, és azóta is a Bécsi Állatorvostudományi Egyetem specialistáinak együttműködésével Rebeccanál folyamatos ciklusdiagnosztikai és hormonvizsgálatok folynak, hogy egyértelműen meg lehessen állapítani, illetve figyelemmel kísérni a vemhességet. A napokban értesítette Állatkertünket a vizsgálatot vezető osztrák professzor, hogy vizsgálatok igazolták, hogy a termékenyítés sikeres volt, ám 70 nap vemhesség után a magzat felszívódott.

A hír hallatán rögtön felvettük a kapcsolatot a mesterséges termékenyítést végző team-mel, hogy amikor Rebecca - a további cikulsdiagnosztikai és hormonvizsgálatok szerint - újra fogamzóképes lesz, megtörténhessen a termékenyítés. Addig is állatorvosunk megfelelő mennyiségű vitaminnal, karotinnal és ásványi anyagokkal készíti fel Rebeccát az új vemhességre