Hírek

Állati szerelem

2011-02-14

Újra itt a Valentin nap, a szeretet és szerelem ünnepe. Ezen a jeles napon központi szerepet kapnak az egymás iránti érzelmeink, melyet virággal, csokoládéval vagy egyéb apró meglepetésekkel fejezhetünk ki. A Veszprémi Állatkertben is sok boldog pár lakik, szeretnénk közülük néhányat bemutatni, hiszen a Bálint nap ugyanúgy lehet az állatoké is! Íme, egy rövid összeállítás az állati "szívügyek" alakulásáról:

Pablo és Rebecca

A legsúlyosabb pár címét minden bizonnyal Pablo és Rebecca, az Állatkert szélesszájú orrszarvú párja nyerhetné el. A napjait évek óta magányos agglegényként tengető Pablo első látásra beleszeretett a csinos rinó hölgybe, Rebeccába, aki kicsinyével, Narunával 2010 áprilisában érkezett a Veszprémi Állatkertbe. A vonzódás kölcsönös volt, így az orrszarvúak ma boldog családként élnek hármasban a közel egy hetkáros Afrika szavanna kifutón.

Taksony és Móni

Taksony és Móni már régi lakói a Veszprémi Állatkertnek, és bizony már nem fiatalok, Taksony 24, Móni pedig 22 éves, így majomévekben számolva középkorúnak számítanak. Már 1992 óta együtt élnek, így érthető, hogy nagyon ragaszkodnak egymáshoz. Egymás iránti szeretetük például kurkászásban, egymás bundájának átvizsgálásában nyilvánul meg, mely a csimpánzok körében a szeretet kifejezésének egyik fontos eszköze. Taksony és Móni 2009 májusában birtokba vehették jól megérdemelt új otthonukat a Csimpánzvilágban.

Angelika és Teodor

Féltékenység és szerelmi háromszög is előfordult már a Veszprémi Állatkert állatai körében. Néhány évvel ezelőtt a pár nélkül maradt pelikánlányunk Angelika, magányában az egyik fehér gólyával esett szerelembe. Mivel ennek a kapcsolatnak nem lehetett jövője, egy németországi állatkertből érkezett számára méltó pár, Teodor, a hím pelikán személyében. Az ő bimbózó szerelmüket a gólya már csak féltékeny harmadikként szemlélhette, de egy idő után ő is talált magához illő gólya párt.

Mandarinréce pár

Végül az igaz szerelemről: Kínában a házastársi hűség és boldogság jelképeként tisztelik a mandarinrécét. Kínában és Japánban őshonos récefélét azért övezi ilyen nagy tisztelet, mert a hím és a nőstény élete végéig együtt marad, és fiókáikat is együtt nevelik fel. Állatkertünk mandarinréce párja is mindig úszkál a nagy tavon a többi vízimadár társaságában.

Boldog Valentin napot Kívánunk!