Zoo Evolúció

A Veszprémi Állatkert kiemelt és integrált vonzerő-, termék- és infrastruktúrafejlesztése

KDOP-2.1.1/E-13-2013-0001

 

A projekt megvalósításának kezdete: 2014.02.28

A projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2015.06.30

A projekt elszámolható összköltsége: 1.200.000.000 Ft

A támogatás intenzitása: 40,1 %

Kedvezményezett: Kittenberger Kálmán Nonprofit Kft.

Közreműködő szervezet: KDRFÜ Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft.

Finanszírozó: Európai Regionális Fejlesztési Alap és a hazai központi költségvetési előirányzat

 

Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. a Veszprémi Állatkert fejlesztésére nyert támogatást a „ZooEvolúció” című projekt keretében. Az Európai Unió által nyújtott támogatás összege 481 200 000 Ft, a támogatás intenzitása a projekt elszámolható költségeinek 40,1%-a. A beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.  Az Európai Uniós támogatást 718 800 000 Ft központi állami támogatás egészíti ki.  

 

A Veszprémi Állatkert eddigi legnagyobb és leglátványosabb fejlesztése kezdődött meg 2014 februárjában.

A projekt keretén belül bővítik a szolgáltatásokat, csökken az Állatkert szezonalítása és projektnek köszönhetően új munkahelyek jönnek létre. A fejlesztések 2015 nyarára fejeződnek be.

 

A beruházás elemei:

 

Látványkifutó

A látványkifutó a 2013-ban átadott új, Gulya dombi vendégforgalmi bejárattal szemben helyezkedik el, így ez az első élménye, találkozása a látogatóknak az állatkerttel. A kifutóban lámafélék kapnak helyet.

 

Elefánt park

A legmodernebb állatkertészeti és turisztikai elvárásoknak megfelelő Elefánt Park létesül. A zöld szigetekkel tarkított 5400 m2 nagyságú külső kifutóegyütteshez tartozó 1100 m2 alapterületű elefánt házban fűtött látogatói térből üvegfalon át figyelhetik az ormányosokat az érdeklődők.

 

Vendégforgalmi bejárat II. ütem (WC csoport)

Az Állatkert két bejárata közül az elmúlt évek infrastrukturális fejlesztései miatt Gulya –dombi vendégforgalmi bejárat bonyolítja a nagyobb vendégforgalmat, így szükséges volt a közelében egy, a kialakított arculatba illő akadálymentesített látogatói vizesblokk kialakítása.

 

Orrszarvúház és kifutó

A Veszprémi Állatkert jelenleg egyik legnépszerűbb állatai a háromfős orrszarvúcsalád. A fejlesztést követően egy belső bemutató térrel rendelkező állatházat alakítanak ki, így a látogatók egy üvegfalon keresztül zord időben is láthatják kedvenceiket.

 

Vizes élővilágot bemutató projekt

A beruházás egyik látványos eleme a vizes élővilágot bemutató projekt létesítése, ahol a borjúfókákkal és pingvinekkel is találkozhatnak a látogatók. A borjúfókák medencéje mellett, egy lelátó tribün kerül kialakításra, melyen kb. 120-150 látogató tud helyet foglalni és onnan, az állatgondozó animátor által vezetett látványetetést tudja megtekinteni.

 

Madárröpde

A hazánkban egyedülálló kialakítású, 5 000 m2 alapterületű, 15 m belmagasságú belső tavakkal, csobogókkal, pihenőhelyekkel kialakított madárröpdében a látogatók flamingókkal, skarlát íbiszekkel pelikánokkal, récékkel találkozhatnak majd testközelből.

 

A beruházás célja, hogy a Veszprémi Állatkert, mint a város egyik kiemelkedő turisztikai attrakciója még több látogatót vonzzon a városba.

Amennyiben a projekttel, a munkálatokkal, a megvalósítással kapcsolatban bármilyen kérdése, észrevétele van, kérjük, hogy forduljon hozzánk bizalommal!

A projekttel kapcsolatban bővebb információ kérhető az alábbi elérhetőségeken: