KDOP 2.1.1/C

 

A mi Állatkertünk: közös értékünk, közös élményünk Tematikus turisztikai fejlesztések Veszprémben
KDOP 2.1.1/C – 2008- 0018 számú projekt

Csimpánzvilág

A projekt első eleme a 250 millió Ft-ból megépült Csimpánzvilág elnevezésű beruházás, mely kialakításában és tematikájában egyedülálló Kelet-Európában. Az új épület és kifutó együttese a Gulya-domb egyik meghatározó látványeleme lesz, melynek méretei és elrendezése akár nagyobb csapat tartását is lehetővé teszi. A Csimpánzvilág belső tere meghaladja a 600 négyzetmétert, az itt elhelyezésre kerülő állatok életterét egy 1400, illetve egy 1700 négyzetméteres külső kifutó egészíti ki. Az új komplexum nemcsak méreteiben kápráztatja el a látogatókat, hanem kialakításában is teljesen újszerű: a látogatói tér felől nincsenek rácsok, bent egy 4,5 cm-es üvegfal, míg a külső kifutónál csak egy hatalmas vizesárok választja el a csimpánzokat a látogatóktól. Egy, a hatályos magyar jogszabályoknak, nemzetközi szakmai elvárásoknak és a modern kor igényeinek megfelelő, korszerű komplexum épült fel a csimpánzok részére, mely megfelel a jövő állatkertészeti, természetvédelmi, turisztikai és oktatási kihívásainak.

 

 

Kölyök-dzsungel

2010 márciusában került átadásra a családok és lurkók között hatalmas népszerűségnek örvendő Kölyökdzsungel játszóház és terrárium, melyben üvegfalon keresztül figyelhetőek meg a hatalmas méretű albínó tigrispitonok, a szemeiket szemhéj híján a nyelvükkel tisztító madagaszkári nappali gekkók, és a hangulatuktól függően mindig más színű jemeni sisakos kaméleonok is. Az egyedileg tervezett és elkészített 300 négyzetméteres játszóház nem csak színei és formavilága miatt ragadja magával a látogatót, hanem különleges témájú, az állatokhoz, állatkerthez kötődő játékelemeivel is. Ki ne mászna be szívesen egy állatszállító ládába, vagy bukdácsolna végig a lajhárúton miközben megpihenhet egy papagájklubban?

 

Böbe majom tanodája

Az Állatkert egyik híres lakójáról - az 1963-tól 1970-ig itt élt csimpánzáról - kapta a nevét a 2009-ben átadott létesítmény, a Böbe majom tanodája, mely a legmodernebb technikai eszközökkel felszerelt, többfunkciós oktató-, illetve kiállítóterem. Az oktatóterem minden tekintetben alkalmas – óvodától a felsőoktatásig – játékos, zoológiai, természetvédelmi, zoopedagógiai - és biológiai órák megtartására. A környezetpedagógiában már honos un. „szabad ég iskola” koncepció jegyében az állatkert állatai és növényei mintegy „élő biológiai szertár”, pótolhatatlan szakmai hátteret jelentenek. Az Állatkert szakemberei kiemelkedő szerepet vállalnak a környezet-érzékeny szemléletre, környezettudatos életmódra nevelésben.

 

Afrika-ház

 

Erdei mesterségek tanösvénye

Projekt leírása:

2011. január 5-én került átadásra az Erdei Mesterségek Tanösvény, ahol régi bakonyi mesterségek, mint például: faszénégetés, mészégetés és gyantatermelés kerülnek bemutatásra. A dolomit – mészkő sziklák közt kanyarogó erdei úton, esztétikus, szakszerű tartalmú információs táblákon mutatja be a Bakony állat – és növényvilágának reprezentáns fajait.

Projekt leírása:

2009-ben a Veszprémi Állatkert területe 14 ha-ral bővült, ahol az előző projektek sikereit látva, az eredeti tervektől, és a pályázatban vállaltaktól eltérően új arculattal és jelentősen bővülő műszaki tartalommal valósult meg az Afrika ház. A projekt egy télen-nyáron látogatható, zsiráfok tartására és bemutatására alkalmas 640m2-es komplexum 110m2-es fűthető látogatói térrel, mely megfelel a legmagasabb turisztikai és állatkertészeti elvárásoknak. Így 2010. szeptember 23-tól a Veszprémi Állatkert fennállása óta először zsiráfokkal találkozhatnak a látogatók Veszprémben.

 

 

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.